Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Valmistautuminen kiipeilyyn

Kirjoittanut SkyClimbers Team 21. huhtikuuta, 2010 —

Seuraava rotaatio vuorelle eli siis valmisteleva kiipeilyurakka kohti kolmosleiriä alkaa torstaina aamuyöstä. Anne-Mari lähtee matkaan klo 04:00 aamulla muun Altitude Junkies -tiimin mukana. Hänen suunnitelmissaan on kiivetä aamun aikana suoraan kakkosleiriin 6400 metrin korkeuteen. Matka jääputouksen yli ykkösleiriin kestänee n. kuusi tuntia. Tuo on matkan fyysisin ja vaarallisin osuus. Jääputouksella ei yleensä pidetä lyhyitäkään lepotaukoja, vaan kiipeilijät etenevät lähes yhtäsoittoa. Ykkösleiriin päästyään tiimi voi hengähtää ja nauttia nestettä ja naposteltavaa. Olemme jättäneet ykkösleiriin yhden teltan lepotuokioita varten. Kovin pitkää lepotaukoa ei kuitenkaan kannata pitää, sillä mitä pidemmälle päivä etenee, sitä kuumemmaksi Hiljaisuuden laakso auringon paahteessa muuttuu. Edessä on kuitenkin vielä vähintään kahden tunnin kiipeäminen kakkosleiriin.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, Anne-Mari saapuu kakkosleiriin hieman puolenpäivän jälkeen eli sopivasti lounasaikaan. Tiimillämme on kokki jo valmiina kakkosleirissä eli lounas on todennäköisesti jo tulella tiimin saapuessa leiriin. Anne-Mari viettää kakkosleirissä torstain ja perjantain. Lauantaina suunnitelmissa on kiivetä kolmosleiriin 7300 metrin korkeuteen. Kolmosessa ei kuitenkaan yövytä tässä vaiheessa, sillä noin korkealla yöpymisen hyödyt keholle ovat kyseenalaiset ja todennäköisesti yöpyminen vain rasittaisi kehoa nyt turhaan. Tarkoituksena on viettää kolmosessa tunti tai pari ja sen jälkeen laskeutua takaisin kakkosleiriin. Anne-Marin on määrä palata perusleiriin sunnuntaina.

Jussi kävi tänään lääkärissä kylkivaivansa takia. Vaiva tutkittiin nyt tarkemmin, sillä haluttiin tietää, onko vika kyljen lihaksissa vai keuhkoissa. Keuhkojen hapenottokyky ja ilman kulku keuhkoissa testattiin sekä samalla mitattiin veren happisaturaatio. Mittausarvot olivat erinomaiset eli keuhkoista ei löytynyt vikaa. Hapenotto oli hyvä ja ilma myös kulki kauttaaltaan hyvin läpi keuhkojen. Myös happisaturaatio oli kiitettävällä tasolla eli Jussin keho on kaikin puolin sopeutunut hyvin korkeuteen. Kylkivaiva on siis kylkiluiden välisissä lihaksissa, jotka ovat venähtäneet. Vaiva voi olla kivulias, mutta vaarallinen se ei ole eikä se estä kiipeilyä. Jussi sai siis luvan kiivetä heti niin halutessaan.

Lhakpan yskä on pahentunut ja hän vieraili lääkärin luona tänään Jussin kanssa. Aiemmin aloitettu lääkitys ei ollut tepsinyt ja lääkitys vaihdettiin nyt toiseen. Lääkäri määräsi Lhakpalle lepoa keskiviikon ja torstain, jotta he pääsevät näkemään, miten uusi lääkitys tepsii. Varsinaisesti kiipeily ei aiheuttaisi Lhakpalle vaaraa, mutta mikäli kyseessä on virusinfektio, voisi se kehittyä pahemmaksi rasituksen alla. Lhakpa jää siis lepäilemään perusleiriin vielä torstaiksi ja Jussi päätti jäädä Lhakpan seuraksi, koska mitään kiirettä ei vielä ole. Lhakpan ja Jussin suunnitelmana on kiivetä kakkosleiriin perjantaina aamulla ja suorittaa samanlainen neljän päivän kiipeilyurakka kuin Anne-Marikin mutta vain päivän myöhässä. Sky Climbers -tiimi siis tapaa toisensa kakkosleirissä perjantaina lounasaikaan.

Tällaista tämä aina vuorilla on. Keho on kovilla levätessäänkin ja terveyden ehdoilla joutuu aina välillä aikatauluja muuttamaan. Kaikin puolin tiimimme vaivat ovat kuitenkin olleet pieniä ja koko porukka on vielä vahvassa kunnossa ja odottaa kiipeilyä innolla. Kyllä me vielä tämän vuoren huiputamme. Helppoahan tämän ei ole tarkoituskaan olla.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

SkyClimbers Team