Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Odottelua ja valmistautumista perusleirissä vappupäivänä

Kirjoittanut Anne-Mari Hyryläinen 1. toukokuuta, 2010 —

Tasan kuukausi sitten tiimimme lensi Kathmandusta Luklaan, josta aloitimme nousumme kohti Everestiä. Kuukausi täällä jylhissä maisemissa on vierähtänyt todella äkkiä. Paljon ollaan koettu ja paljon uutta opittu. Hienointa on tietysti ollut kiipeileminen ja upeat maisemat, joihin ei varmasti koskaan kyllästy. Haastavinta minulle tämän kuukauden tai viimeisten viiden lepopäivän aikana on ollut odottaminen. Urheilijana olen tottunut olemaan paljon liikkeessä ja nyt kun lepo on se kaikista tärkein valmistautuminen, se tuntuu välillä jopa mahdottomalta. Hinku takaisin kiipeilemään on kova. Nyt kun ollaan valmiita huiputtamaan, on odottamisen aika pitkä. Onneksi tiesin tämän jo ennalta eli hyvä kirja ja musiikki onkin ollut todella korvaamatonta.

Tänään aamupäivällä kävimme läpi lisähappijärjestelmän käytön eli käytännössä happipullon vaihdon, hapen säädöt ja muita hyödyllisiä asioita hapen käytön kannalta. Hieman kolmosleirin yläpuolella n. 7500 metrin korkeudessa tulemme ottamaan lisähapen käyttöön ja tämän elintärkeän järjestelmän opetteleminen on siis oleellista. Onneksi en tule kiipeämään ja hallinnoimaan happijärjestelmää yksin, vaan apuna on kokenut kiipeilijä-Sherpa.

Loput vappupäivästä onkin mennyt mukavasti syödessä, suihkussa käydessä ja levätessä kuumassa teltassa. Keli on tänään ollut uskomattoman hieno ja lämpötila perusleirissä on noussut yli 20 asteen. Seuraamme nyt myös päivittäin tiiviisti säätietoja ja odotamme sitä hyvää keliä, jotta päästään jatkamaan tämä kiipeily loppuun. Käytännössä kiipeilyn huipulle estää tällä hetkellä kova, yli 100 km/h tuuli, joka auttamatta heittäisi kiipeilijät pois huippuharjanteelta. Kova tuuli tuo myös lisääntyneen paleltumisriskin eli juuri nyt ei huipulle ole mitään asiaa.

Kaiken kaikkiaan ilmat ovat nyt huomattavasti lämpenemässä. Tänään meillä oli ensimmäinen kokonainen päivä aurinkoa. Huomenna jo ehkä uskaltaa laittaa shortsit jalkaan. Tähän mennessä on tyypillisesti aamupäivä ollut aurinkoinen ja iltapäivä on ollut pilvinen ja lumisateinen. Näin vappupäivänä meillä on ollut ilo nauttia auringoisesta säästä! Mitenköhän siellä Suomessa?

Aurinkoinen päivä täällä perusleirissä tarkoittaa pyykinpesua ja suihkua. Tilaisuuteen on tartuttava. Pilvisellä tai tuulisella kelillä niitä ei kannata tehdä, koska vilustumisen vaara on suuri. Vappupäivä tarkoittikin pyykki- tai suihkupäivää melkein jokaiselle tiimimme jäsenelle. Nyt iltapäivän kääntyessä iltaan näyttää siltä, että jokainen on saanut pyykkinsä kuivaksi päivän aikana. Täydellinen lepopäivä siis.

Huomenna toivottavasti taas aurinkoa riittää ja säätiedot lupailevat suopeita kelejä tänne jäätikölle, joka alkaa solista mukavasti kevään tullessa.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

Anne-Mari Hyryläinen

Ikä: 32

Ammatti: urheilija

Koulutus: restonomi