Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Perusleiri peittyy lumeen

Kirjoittanut SkyClimbers Team 2. toukokuuta, 2010 —

Heräsimme viime yönä kahden maissa voimakkaaseen ukkoseen. Salamointia ja jyrinää seurasi lumisade, joka jatkuu yhä (kello on nyt klo 15). Eilinen lämmin perusleiri on nyt peittynyt 20 senttimetrin lumivaipan alle eli aivan vielä emme kaiva shortseja rinkoistamme. Pilvet roikkuvat alhaalla ja ympäröivistä vuorista ei juuri nyt näe vilaustakaan. Perusleiri vaikuttaa aavemaisen hiljaiselta ja liikettä ei oikein näy missään. Aivan kuin koko perusleiri olisi yllättäen vaipunut talviuneen.

Luminen päivä ei juurikaan haittaa tiimiämme, sillä emme aio aloittaa huippuyritystä vielä lähipäivinä. Olemme saaneet säätiedot, että 5. ja 6. toukokuuta kovat tuulet huipulla tyyntyvät väliaikaisesti ja huipulle meno olisi mahdollista. Kovien tuulten takia reitille nelosleiristä ylöspäin ei kuitenkaan vielä ole pystytty kiinnittämään köysiä. Sherpatiimin suunnitelmana on käyttää nimenomaan 5. ja 6. päivä köysien kiinnittämiseen. Kovien tuulten on ennustettu palaavaan 7. toukokuuta, jolloin tuulen nopeuden huipun läheisyydessä ennustetaan olevan jo yli 120 km/h eli hengenvaarallisen voimakas.

Perusleirissä on kuhistu jo useamman päivän ajan, että huipulle olisi mahdollista kiivetä 5. ja 6. toukokuuta. Yllättävän aikainen "sääikkuna" on aiheuttanut levottomuutta ja hätäilyä monissa tiimeissä, jotka haluavat nimiinsä kauden ensimmäisen huiputuksen. Malttamattomimmat tiimit ovat sanoneet kiipeävänsä yläleireihin niin, että he yrittävät huipulle heti Sherpa-tiimin perässä 6.5. Tuo on äärimmäisen vaarallista ja vastuutonta, sillä se saattaa koko Sherpa-tiimin vaaraan. Köysien kiinnittäminen nelosleirin yläpuolelle (yli 8000m) on hidasta ja vaativaa työtä äärimmäisen haastavissa olosuhteissa. Sherpa-tiimi tarvitsisi kaiken mahdollisen työrauhan, eikä varmasti kaipaa länsimaalaisten kiipeilijöiden ryhmää hännystämään heitä ja kiskomaan juuri kiinnitetyistä köysistä. Aikaisempina vuosina on sattunut onnettomuuksia vastaavissa tilanteissa. Sherpa-tiimi saavuttaa huipun köysiä kiinnittäessään yleensä myöhään iltapäivällä, klo 14-15. Tuo on vaarallisen myöhään, sillä sääolosuhteet yleensä huononevat iltapäivällä ja ennen pimeyttä on ehdittävä vähintään takaisin nelosleiriin. Sherpat ovat kuitenkin tottuneet korkeuteen ja pystyvät laskeutumaan vuorelta todella nopeasti. Länsimaalaiset kiipeilijät eivät pysty samaan ja asettavat näin itsensä todella suureen vaaraan. Seuraamme mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä, sillä tänään ilmassa on ollut puhetta, että Sherpa-tiimi ei antaisi kenenkään seurata heitä huipulle samana päivänä työrauhan ja -turvallisuuden takaamiseksi. Tuo olisi hieno turvallisuutta lisäävä askel, joka todennäköisesti pelastaa ihmishenkiä. Tilanne on kuitenkin yhä auki, sillä näimme tänään aamulla muutaman länsimaalaisen tiimin lähtevän ylös kohti yläleirejä.

Huipun yrittäminen 6.5. tuntuu meistä järjettömältä. Kiipeilypäivän pituus Sherpa-tiimin perässä venyy yli 20 tuntiin, huippu saavutetaan parhaimmillaankin vaarallisen myöhään ja 7.5. ennustetut kovat tuulet voivat hyvin saapua ennustettua aikaisemmin, ehkä jo 6.5. iltapäivällä. Turvamarginaalit kyseisenä päivänä ovat meille aivan liian olemattomat ja olemme päättäneet olla kärsivällisiä ja odottaa turvallisessa perusleirissä pidempää hyvän sään "ikkunaa". Hätäilyllä ei vuorikiipeilyssä voi muuta kuin hävitä, pahimmassa tapauksessa henkensä.

Tiimillä on siis kaikki hyvin vaikka hieman muiden touhuja ihmetelläänkin. Ihmettelyn ohessa on tullut oltua lumisotasilla ja tehtyä hieman rujo lumiukkokin. Ehkä huomenna on shortsipäivä, vaikka yhä kiihtyvä lumisade ei kauheasti sitä nyt lupailekaan.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

SkyClimbers Team