Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Kalliita kopterilentoja ja järkiinsä tulleita kiipeilijöitä (ehkä)

Kirjoittanut Jussi Juutinen 4. toukokuuta, 2010 —

Hyvän sään odottelu perusleirissä jatkuu osaltamme. Tänään on kahdeksas lepopäivämme sen jälkeen kun laskeuduimme alas valmistelevalta reissulta kakkos- ja kolmosleireistä. Tiimillä on kaikki hyvin. Odottelusta ja huippuyrityksen ajankohdan epävarmuudesta huolimatta fiilis on korkealla ja henki hyvä. Pidämme itsemme aktiivisina lyhyillä patikkareissuilla lähiympäristöön. Tiimimme Sherpat ovat tänään tehneet viimeisen reissunsa nelosleiriin eteläsolaan (n. 8000m) eli meillä on nyt yläleirit varustettuina ja kaikki on logistisesti valmiina huippuyritykseen; Happipullot paikoillaan, teltat valmiina leireissä pystytystä varten, kaasukeittimet sytytysvalmiina jne.

Koko Sky Climbers ja Altitude Junkies tiimi on päättänyt odotella huippuyritystä perusleirin suojissa. Koemme, että leirissämme hygienia ja ruoka on parempaa kuin alemmissa kylissä. Laskeutuminen alempiin kyliin toisi kyllä happirikkaamman ympäristön ja sitä myötä keho toipuisi rasituksista paremmin mutta samalla riski sairastua kasvaisi. Emme pysty kontrolloimaan kylien majatalojen hygieniatasoa niin kuin perusleirissä. Kylissä on myös liikennettä enemmän (trekkaajia) ja sitä myötä pikkutaudit leviävät nopeasti. Moni alempiin kyliin pariksi päiväksi lähtenyt kiipeilijä on palannut sairaana ja väsyneenä. Tällä hetkellä perusleiri on hiljainen ja moni muu tiimi on suunnannut alempiin kyliin, päivän matkan päähän Phericheen ja Dingbocheen tai jopa Namche Bazaariin muutaman päivän vaelluksen päähän. Kuulimme jopa eräästä vauraasta kiipeilijästä, joka otti 10.000 dollarin helikopterilennon oppaansa kanssa perusleiristä Kathmanduun. Eilen, Kathmandussa vietetyn viikon jälkeen, kaksikko palasi 10.000 dollarin helikopterikyydillä perusleiriin. Tänään, vauras kiipeilijä evakuoitiin helikopterilla perusleiristä ilmeisesti korkeuteen liittyvien ongelmien takia. Kukin kiipeää tavallaan.

Sääolosuhteet näyttävät yhä siltä, että huomenna 5.5. ja ylihuomenna 6.5. tuulet huipulla tyyntyvät. Tämä mahdollistaisi köysien kiinnittämisen ylimmän nelosleirin ja huipun välille. Sherpa-tiimi tarvitsee kaksi päivää köysien kiinnittämiseen ja nyt ne tarvittavat päivät näyttäisivät olevan käsillä. Sääennuste näyttää yhä tuulten yltyvän jälleen 7.5. vaarallisen voimakkaiksi eli sääikkuna tosiaankin on nyt parhaimmillaankin vain kaksi päivää. Tietääksemme Sherpa-tiimi on viime päivien lumisateista huolimatta tänään kiivennyt nelosleiriin (n. 8000m) ja olisi siis valmiina huomenna kiipeilyreitin fiksaamista varten. Meillä ei ole tarkkaa tietoa lumitilanteesta ylhäällä vuorella. Mikäli lunta on tullut liikaa, ei eteneminen nelosleirin yläpuolelle välttämättä ole turvallista ja köysien kiinnittämistä lykätään. Olemme huomenna paljon viisaampia tilanteesta.

Ne kiipeilijät, jotka sanoivat lähtevänsä Sherpa-tiimin perään ja kiipeävänsä huipulle 6.5. ovat tietojemme mukaan muuttaneet mielensä. Hyvä näin. Löytyihin sieltä pieni järjenhiven lopulta heidänkin korvien välistä. Lisäksi Sherpa-tiimi painotti hyvinkin voimakkaasti, että he kääntyvät turvallisuuteen vedoten saman tien takaisin jos he näkevät kiipeilijöiden seuraavan heitä. Tosin huhuja liikkuu vieläkin, että kaksi kiipeilijää olisi matkalla kohti nelosleiriä ja yrittäisi huipulle Sherpojen vanavedessä, ehkä seuraavana päivänä (7.5. kun kovien tuulten on ennustettu palaavan). Huhun mukaan kyseiset kiipeilijät olisivat maksaneet pienen omaisuuden, jotta he voivat olla ensimmäiset huipulla tänä vuonna. Olisi hienoa, vihdoin päästä kiipeämään turvallisuusperiaatteet etunenässä ja maltilla. Tuntuu oudolta, että joku on valmis riskeeraamaan oman ja muiden hengen vain saavuttaakseen kauden ensimmäisen huiputuksen. Motiivi tuntuu mielestäni melko heiveröiseltä, sillä kuka enää viikon päästä muistaa kauden ensimmäistä huiputusta, tai edes huomenna. Media-arvo ainakin on olematon riskeihin nähden. Seuraamme tilannetta ja kerromme heti kun kuulemme lisää.

Olisi upeaa, jos reitti huipulle saataisiin varmistettua köysillä kahden päivän sisään. Tiedämme sitten, että heti seuraavan sääikkunan avautuessa on meidän vuoromme. Valmiinahan täällä kaikin puolin muuten jo ollaan eli tervetuloa vain tuuleton hyvä sää.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

Jussi Juutinen

Ikä: 32

Ammatti: yrittäjä, vastaava tuottaja

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri

Tavoite: Kuvata retkikunnan tarina näyttävästi ja henkeäsalpaavasti ja viedä jokainen katsoja matkalle kohti Everestin huippua.