Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Everestin huippu saavutettu

Kirjoittanut SkyClimbers Team 5. toukokuuta, 2010 —

Saimme hyviä uutisia Sherpa-tiimiltä, joka aloitti tänä aamuna fiksaamaan köysiä kiipeilyreitille nelosleiristä huipulle. Tämän hetken tiedon mukaan yhdeksän Sherpaa saavutti huipun hieman puolenpäivän jälkeen. Saamamme tiedot ovat vielä hieman hataria, sillä Sherpat ovat vielä matkalla alas huipulta nelosleiriin. Laskeutuminen voi kestää vielä kauan, sillä he jättivät ilmeisesti osan reitistä fiksattavaksi vasta laskeutumisen yhteydessä. Nämä ovat erinomaisia uutisia, sillä tämä tarkoittaa sitä, että reitti huipulle on auki ja seuraavan hyvän sään tullessa päälle voimme lähteä ylös kohti huippua.

Meillä ei ole tarkkaa tietoa, oliko huipun saavuttaneiden Sherpojen seurassa länsimaalaisia kiipeilijöitä. Huhuja liikkuu vielä yhdestä kiipeilijästä, joka olisi heitä seurannut ja joka olisi maksanut suuren summan päästäkseen huipulle yhtä aikaa Sherpojen kanssa. Tästä ei kuitenkaan ole vielä varmuutta, mutta näin on meille jo kerrottu useammasta lähteestä. Uskoisin tilanteen todellisen laidan selviävän päivän parin sisään. Pääasia kuitenkin on, että Sherpa-tiimi pystyi hyödyntämään tämän lyhyen sääikkunan ja pystyi fiksaamaan köydet huipulle asti lähes tuulettomissa olosuhteissa. Tosin he saavuttivat huipun lumisateessa eli maisemien kuvaukseen tämä huiputuspäivä ei olisi ollut otollinen.

Jännitämme nyt muutaman muun kiipeilijän puolesta, jotka ovat tällä hetkellä asemissa joko kolmos- tai nelosleireissä. He aikovat yrittää huipulle viimeistään 7.5. Sääennusteemme näyttää yhä voimakkaita tuulia 7.5. vaikka ennuste onkin hieman laantunut. Tuulten nopeudeksi on ennustettu n. 70 km/h ja lämpötilaksi huipulla n. -30 astetta. Kun tuulen vaikutuksen ottaa huomioon, vastaisi lämpötila huipulla n. -70 astetta eli paljas iho paleltuisi saman tien. Olosuhteet tulevat olemaan kovat 7.5. huipulle pyrkiville ja toivommekin, että loukkaantumisilta vältytään.

Lhakpan yskä ei ole ottanut laantuakseen ja päätimme, että hänen on parasta lähteä alemmaksi Pherichen kylään lepäämään. Pheriche on n. 3-4 tunnin vaelluksen päässä perusleiristä ja tuhat korkeusmetriä alempana. Pherichessä on myös klinikka, jonka lääkäreiltä Lhakpa aikoo kysyä apua jo kuukauden jatkuneeseen pahaan yskään. Lhakpan suunnitelmissa on viettää Pherichessä neljä yötä ja palata sitten takaisin perusleiriin. Toivomme todella Lhakpan parantuvan ja olevan kunnossa huippuyritystä varten. Kyseessä on kuitenkin Lhakpallekin suuri unelma ja tippuminen pois huippuyritykseltä olisi suuri pettymys.

Sääennuste näyttää kovien tuulten palaavan Everestin huipulle useammaksi päiväksi eli emme aio nyt kiirehtiä minnekään. Seuraamme sään kehittymistä ja pidämme toki teidät ajan tasalla niin säätilanteesta kuin Lhakpankin toipumisesta.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

SkyClimbers Team