Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Huiputuksia, loukkaantumisia ja kuolemantapaus

Kirjoittanut SkyClimbers Team 8. toukokuuta, 2010 —

Lyhyt parin päivän sääikkuna innosti ensimmäiset kiipeilijät uhkarohkeisiin yrityksiin kohti huippua. Everestillä Sherpa-tiimi sai reitin nelosleiristä huipulle fiksattua todella nopeasti yhdessä päivässä (keskiviikkona). Huipun saavuttaneiden Sherpojen lukumäärä on vaihdellut hieman lähteestä toiseen, mutta tällä hetkellä luotettavin tieto on, että keskiviikkona huipun saavutti yhdeksän Sherpaa ja yksi länsimaalainen kiipeilyopas. Näin ollen näyttäisi siltä, että köysiä kiinnittävän Sherpa-tiimin on annettu tehdä työnsä rauhassa. Torstaina ei tietääksemme kukaan kiivennyt huipulle, mutta perjantai olikin sitten tapahtumarikkaampi. Täytyy huomioida, että kovien tuulten (jopa 100 km/h) oli ennustettu palaavan huipulle ja ylävuoristoon jo perjantai-iltapäivän aikana eli huipulle kiipeäminen perjantaina oli siis erittäin riskialtista ja vaarallista. Kaksi kiipeilijää ja kaksi Sherpaa kuitenkin aloittivat kiipeämisen kohti huippua torstaina alkuillasta.

Everest (korkein vuori takana) ja Khumbun jäätikkö

Molemmat kiipeilijät Sherpoineen saavuttivat Everestin huipun perjantaina aamulla hyvissä olosuhteissa. Toinen kiipeilijöistä oli kanadalainen nainen ja toinen oli mies, mutta hänen kansallisuudesta meillä ei ole varmaa tietoa. Kanadalainen nainen joutui ongelmiin aloitettuaan laskeutumisen huipulta. Hänen bloginsa mukaan happijärjestelmä jäätyi sen jälkeen, kun hän oli pitänyt sitä hetken pois päältä. Kiipeilijä tuupertui Everestin etelähuipun paikkeilla ja tarvitsi apua pystyäkseen laskeutumaan alas. Tietääksemme avuksi lähetettiin ainakin yksi Sherpa alemmista leireistä ja kahden Sherpan voimin kiipeilijä saatiin turvaan kakkosleiriin yli kymmenen tuntia kestäneen laskeutumisen jälkeen. Kovien tuulten vuoksi heidän oli päästävä alas vähintään kakkosleiriin. Huipulle kiipeäminen perjantaina oli riskinotto erityisesti sään suhteen. Näiden kahden kiipeilijän suhteen riskinotto näytti kannattavan huipun saavuttamisen suhteen, vaikka vaaratilanteeseen ajauduttiinkin laskeuduttaessa ilmeisesti happijärjestelmän jäätymisen takia. Seuraukset olisivat voineet olla vakavat. Täytyy aina muistaa, että huippu on vasta puolivälissä matkaa ja voimia tarvitaan laskeutumiseenkin.

Khumbun jääputous ja jäätikkö

Khumbun jääputous on viime päivinä pitänyt alati kasvavaa meteliä. Kuulemme perusleiriin kovaa jyrinää useita kertoja vuorokaudessa merkkinä siitä, että osia jääputouksesta sortuu. Eilen jääputouksen yläosasta murtui kerrostalon kokoinen seinämä juuri kiipeilyreitin kohdalta. Onneksi kukaan ei juuri sillä hetkellä ollut alla. Paikalle hetki sen jälkeen saapuneet kiipeilijät tosin joutuivat odottelemaan hyvän tovin, jotta uusi reitti alueen poikki löydettiin. Myös lämpenevät päivät aiheuttavat päänsärkyä jääputouksen reitistä huolehtiville Sherpoille. Köysien ja tikkaiden ankkurit ja/tai jääruuvit tahtovat löystyä ja irrota, kun jää niiden ympärillä sulaa auringonpaisteessa. Eilen yksi Sherpa loukkaantui kiivetessään ylös tikkaita, joiden kiinnikkeet irtosivat kesken kaiken. Tikkaat kaatuivat jäätikköön ja Sherpa mursi kätensä. Hänet saatiin nopeasti alas perusleiriin ja lääkärihoitoon. Onneksi meillä on enää edessä vain kaksi jääputouksen läpi kiipeämistä. Ympäristönä jääputous on niin arvaamaton, että pyrimme minimoimaan jääputouksen kiipeämiskerrat. Tosin voi olla, että joudumme tekemään yhden ylimääräisen kuvausreissun jääputouksen puoleen väliin saadaksemme materiaalia dokumenttielokuvaan. Katsotaan miltä jääputouksen tilanne näyttää parin päivän päästä.

Sumuinen perusleiri

Saimme eilen myös erittäin ikäviä uutisia Everestin viereiseltä vuorelta Lhotselta. Kiipeilyreitti Lhotselle on kolmosleiriin asti täysin sama kuin Everestille ja hieman kolmosleirin yläpuolella reitti haarautuu. Kolmosleiri on Lhotse-seinämällä eli Everestille kiivetään aivan Lhotsen alla. Lhotsea kiipeävän kazakstanilaisen tiimin kiipeilijä on eilen kuollut Lhotsen seinämällä kolmosleirin yläpuolella. Emme vielä tiedä tapahtuneen tarkkoja yksityiskohtia. Kazakstanilainen tiimi saavutti Lhotsen huipun eilen ensimmäisenä tänä vuonna, mutta laskeutuessaan yksi kiipeilijöistä putosi kohtalokkain seurauksin. Tapahtuma on erittäin traaginen, sillä viime vuonna kazakstanilainen tiimi menetti kiipeilijän melkein samassa kohtaa lumivyöryyn.

Pumori kuvattuna Everestin perusleiristä

Eilinen onnettomuuksien sarja jatkui Everestin perusleirin vieressä olevalla Pumorilla (n. 7100m), jossa köysiä kiinnittämässä ollut Sherpa putosi n. 200 metrin matkan. Eilen Sherpa saatiin Pumorin ykkösleiriin ja tänään varsinainen pelastusoperaatio käynnistyi. Aamulla Everestin perusleiristä lähti vähintään kahdeksan Sherpaa (neljä meidän tiimistä) kohti Pumorin ykkösleiriä tarkoituksena kantaa loukkaantunut kollega alas Everestin perusleirin lääkäriasemalle. Matkaa Pumorin ykkösleiristä Everestin perusleiriin ei ole paljoa, mutta reitti on jyrkkää kivikkoa ja loukkaantuneen kantaminen alas siksi hidasta. Loukkaantumisen vakavuusastetta ei tiedetä varmasti, mutta näkyvin vamma on murtunut jalka ja ruhjeet ympäri kehoa. Tällä hetkellä loukkaantunut on saatu laskettua alas Pumorin perusleiriin ja mikäli vammat niin vaativat, hänet saataneen evakuoitua helikopterilla viimeistään huomenna aamulla. Ensimmäisten tietojen mukaan Sherpa olisi työskennellyt suomalaiselle Pumoria kiipeävälle retkikunnalle.

Ympärillämme on siis tapahtunut nyt enemmän kuin olisimme toivoneet. Tiimimme tilanteessa ei ole muutosta. Odotamme yhä sopivia sääolosuhteita ja päivän jännittävin hetki yleensä onkin uuden säätiedotuksen saaminen. Tällä hetkellä huippua piiskaavat jopa 130 km/h nopeudella puhaltavat tuulet eli sinne ei vielä ole mitään asiaa. Lhakpa kävi Pherichessä lääkärissä ja päätti sitten siirtyä vähemmän tuuliseen Dingbochen kylään lepäämään. Hän tulee takaisin yskän helpottaessa. Nyt näyttää siltä, että kiirettä ei ainakaan ole.

Jussi testaa happinaamariaan teltassa

Everest perusleirimme ja taustalla Pumori

Perusleirimme lumisateessa

Jäätyneitä rukouslippuja

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

SkyClimbers Team