Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Ristiriitaisia sääennusteita ja huippuyrityksen suunnittelua

Kirjoittanut Jussi Juutinen 10. toukokuuta, 2010 —

Nyt on kulunut tasan kaksi viikkoa siitä, kun edellisen kerran laskeuduimme vuorelta alas perusleiriin. Luulimme tuolloin huippuyrityksen olevan mahdollista melko pian, vähintään viikon sisään. Toisin kävi. Olemme yhä perusleirissä ja odotamme tuulten tyyntymistä huipulla.

Perusleiri illalla

Eilen oli toivoa ilmassa sen suhteen, että pystyisimme tämän päivän sääennusteen perusteella jo päättämään päivän, jolloin aloitamme huippuyrityksemme. Aamu kuitenkin valkeni pettymykseen. Seuraamme säätiedotteita pääasiassa kahdesta eri lähteestä ja tänään nuo kaksi ennustetta olivat valovuosien päässä toisistaan. Toinen lupaa lähipäiville erittäin alhaisia tuulia huipulla, toinen taas vaarallisen voimakkaita. Näillä tiedoilla emme mitenkään voi päättää lähtöpäiväämme ja meidän on odotettava ennusteiden tarkentumista. Huippuyritys vaatii kuitenkin niin paljon resursseja ja energiaa, että emme realistisesti voi yrittää kuin kerran. Koska meillä on vain yksi mahdollisuus, haluamme olla varmoja, että käytämme tuon mahdollisuuden parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Anne-Mari loikkii kivillä

Koska odottavan aika on pitkä ja perusleirissä ei juuri nyt tapahdu mitään uutta, voisin käydä pikaisesti läpi, miten olemme huippuyrityksemme suunnitelleet.

1. päivä - Kiipeämme suoraan perusleiristä kakkosleiriin 6400 metrin korkeuteen. Matkaa kertyy noin kahdeksan kilometriä ja nousua noin 1000 metriä. Aikaa kakkosleirin saavuttamiseen kuluu viidestä kahdeksaan tuntia. Koska emme ole kahteen viikkoon olleet jääputouksella, lähdemme matkaan aamun sarastaessa (n. klo 04:30) jolloin näemme mahdollisesti muuttuneen reitin paremmin. Olemme jo edellisillä kerroilla vieneet kakkosleiriin makuupussin, untuva-asun, kiipeilytarvikkeita, energiajuomia jne. Kantamuksia tulee nyt silti jonkin verran, sillä otamme nyt mukaamme vielä huippuyrityksellä tarvittavaa vaatetusta, happinaamarit ja myös kuvauskalustoa tulee enemmän kuin aikaisemmin. Aivan kevyin rinkoin emme siis pääse liikkeelle, mutta ei painoa silti pitäisi olla yli kymmentä kiloa. Saavumme kakkosleiriin noin lounasaikaan ja loppupäivän vietämme leväten ja tankaten nestettä ja ravintoa.

Everest ja Khumbun jäätikkö

2. päivä - Mikäli sääennuste sallii lepopäivän, vietämme sen kakkosleirissä. Päivän aikana vältämme fyysistä rasitusta ja pyrimme nauttimaan mahdollisimman paljon nesteitä ja ravintoa. Ylempänä vuorella nestetasapainon säilyttäminen on vaikeampaa ja ruokahalu usein häviää eli kakkosleiri on meillä viimeinen huolellinen tankkausasema.

3. päivä - Kiipeämme kakkosleiristä kolmosleiriin 7200 metrin korkeuteen. Kolmosleirin saavuttaminen kestää noin viisi tuntia. Reitin ensimmäisen tunnin kävelemme jäätiköllä kohti Lhotsen seinämää ja viimeiset noin neljä tuntia kiipeämme tuota jyrkkää jääseinää. Reitti on fyysisesti melko vaativa. Nyt kannamme ensimmäistä kertaa painoa selässämme Lhotsen seinää kiivetessämme ja olemmekin hieman huolissamme, kuinka painavahko rinkka vaikuttaa suorituskykyyn. Kolmosleirimme on kapealla jäähän hakatulla kielekkeellä noin puolivälissä Lhotsen seinämää. Kun saavutamme leirin, vietämme loppupäivän juomavettä keitellen. Näin korkealla kestää toista tuntia saada litra vettä kiehuvaksi eli lähinnä lipittelemme siis lumesta sulatettua haaleaa vettä. Jossain vaiheessa ennen pimeää keittelemme illalliseksi maukkaan pussiaterian. Yöstä tulee varmasti pitkä ja levoton. Tämä on sekä Anne-Marille että minulle ensimmäinen kerta, kun nukumme näin korkealla. Toivomme unen maistuvan, sillä tämä on viimeinen yö ennen huipulle kiipeämistä, kun meillä on mahdollisuus nukkua.

Maisemaa Khumbun laaksosta

4. päivä - Aikaisin aamulla aloitamme kiipeämisen kohti nelosleiriä eli Everestin Eteläsolaa. Nelosleiri on noin 8000 metrin korkeudessa. Emme kumpikaan ole vielä kiivenneet kolmosleirin yläpuolelle eli tämän päivän aikana jokainen askel vie meidät uudelle alueelle. Aloitamme lisähapen käytön noin tunti-kaksi kolmosleiristä lähdön jälkeen eli hieman Yellow band -nimisen kivialueen alapuolella. Kiipeäminen happinaamari kasvoilla on varmasti aluksi outoa, mutta lisähapen käytön pitäisi auttaa kehoa pysymään lämpimänä ja toimimaan muutenkin paremmin. Eteläsolan saavuttaminen vienee noin kahdeksan tuntia. Loppuiltapäivän lepäämme teltassa ja jälleen sulatamme lunta juomavedeksi minkä kerkeämme. On mahdollista, että ruokahalu on näin korkealla jo täysin kateissa, mutta yritämme kuitenkin pitää energiatasapainoa yllä nauttimalla energiapatukoita, suklaata, keksejä jne. Illalla aloitamme kiipeämisen kohti huippua.

5. päivä - Edellisenä iltana aloitettu kiipeäminen kohti huippua jatkuu läpi yön. Meillä on kaksi happipulloa kullekin huippupäivää varten eli käytännössä happea riittää 16 tunniksi. Viimeistään 12 tunnin kiipeämisen jälkeen huippu on saavutettava, jotta happea on tarpeeksi jäljellä laskeutumiseen. Kumpikin meistä kiipeää Sherpan kanssa eli emme ole yksin missään vaiheessa. Lisäksi Lhakpa kiipeää jomman kumman kanssa, tilanteen mukaan. On epätodennäköistä, että kiipeäisimme kaikki yhdessä, sillä kiivetessä on tärkeää edetä omaan tahtiin. Everestin kiipeäminen on kuitenkin fyysisesti rankin urakka, mihin olemme itsemme koskaan laittaneet eli on tärkeää edetä oman kehon tahtiin. Huipulta laskeudumme takaisin nelosleiriin ja vietämme siellä seuraavan yön. Sirdarimme (Sherpojen johtaja) Dorje pyysi, että kukaan meistä ei lähtisi laskeutumaan jyrkkää Lhotsen seinämää uupuneena, sillä silloin suurin osa onnettomuuksista tapahtuu.

6. päivä - Laskeudumme nelosleiristä suoraan kakkosleiriin. Kakkosleirissä pystymme ensimmäisen kerran kolmeen-neljään päivään lepäämään ja toivottavasti myös syömään.

7. päivä - Pakkaamme kakkosleirin tavarat kasaan ja laskeudumme perusleiriin. Vasta kun olemme laskeutuneet läpi Khumbun jääputouksen voimme sanoa olevamme turvassa.

Suunnilleen tällainen on siis huippuyrityksemme, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Viikon yhtäjaksoinen urakka. Mitä sääennusteiden tärkeyteen tulee, meidän on onnistuttava ajoittamaan vähintään huippuyrityksen neljäs ja viides päivä hyviin sääolosuhteisiin.

Toivotaan, että pian on toiminnan aika ja suunnittelu osuu kohdilleen.

Onnea Äideille

Jakit toivat täydennyksiä leiriimme

Jakit toivat täydennyksiä leiriimme

Naakat kivellä

Lentopalloa perusleirissä

Lentopalloa perusleirissä

Viestintäkupoli, rukousliput ja Pumori

Everest ja Khumbun jäätikkö, teltan tuulisuoja etualalla

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

Jussi Juutinen

Ikä: 32

Ammatti: yrittäjä, vastaava tuottaja

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri

Tavoite: Kuvata retkikunnan tarina näyttävästi ja henkeäsalpaavasti ja viedä jokainen katsoja matkalle kohti Everestin huippua.