Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Anne-Mari matkalla huipulle

Kirjoittanut Jussi Juutinen 12. toukokuuta, 2010 —

Tänään aamulla klo 05:00 Anne-Mari aloitti kiipeämisen kohti Mount Everestin huippua. Anne-Mari kiipeää yhdessä Pasang Wangchu Sherpan kanssa. Heidän tavoitteena on saavuttaa huippu 16.5. paikkeilla, mikäli sää vain sallii. Tällä hetkellä sää näytteleekin suurinta roolia tässä huippuyrityksessä. Sääolosuhteet ovat vielä vaikeat ja vaarallisen tuuliset. Tänään Everestin huipun tuulennopeuksiksi on arvioitu n. 150 km/h, sillä jetstream-virtaus on suoraan Everestin yläpuolella. Tuulet ovat voimakkaat myös alempana vuorella ja moni retkikunta on menettänyt telttoja tuulten vuoksi jopa täällä perusleirissä.

Tänään Anne-Mari ja Pasang Wangchu kiipesivät kakkosleiriin 6400 metrin korkeuteen ja raportoivat erittäin tuulisista olosuhteista. Kaikki on kaksikolla kuitenkin hyvin ja he käyttävät loppupäivän lepäämiseen, tankkaamiseen ja tietysti leirin vahvistamiseen tuulta vastaan.

Päätös Anne-Marin huippuyritykseen syntyi eilen tiistaina. Anne-Marin tavoitteena on olla ensimmäinen suomalaisnainen Everestin huipulla. Sama tavoite on myös Carina Räihällä, joka aloitti oman huippuyrityksensä jo aikaisin tiistain vastaisena yönä. Ilmassa on siis kilpailuhenkeä. Anne-Mari koki, että hän haluaa nousta ylemmäksi vuorelle, vähintään kakkosleiriin, huonosta sääennusteesta huolimatta ja olla valmiina iskuasemissa, mikäli kapeakin sääikkuna avautuu lähipäivinä. Tänään keskiviikkona sekä Anne-Mari että Carina ovat molemmat kakkosleirissä ja kovien tuulten vuoksi kumpikaan ei vielä pysty nousemaan ylemmäksi.

Sääennusteiden mukaan 16.5. saattaisi olla mahdollisuus tuulten tyyntymiseen, mutta tätä pidetään melko epätodennäköisenä. Mikäli sää sallii, Anne-Mari ja Pasang Wangchu nousevat ylempiin leireihin seuraavien päivien aikana ja ovat valmiina Eteläsolassa nelosleirissä 16.5. "huiputusta" varten. Radioimme Anne-Marille uusimmat säätiedot monta kertaa päivässä ja lopullinen ratkaisu huippuyrityksen jatkamisesta tehdään sääennusteiden tarkentuessa. Huippuyritys vallitsevissa sääolosuhteissa ja näillä sääennusteilla on uhkapeliä, sen Anne-Mari tietää itsekin. Lähtiessään Anne-Mari kuitenkin painotti, että hän ei ota typeriä riskejä ja että hän nousee ylempiin leireihin vain, mikäli se on sääolosuhteiden puitteissa turvallista. Oma ja kiipeilyparin turvallisuus sekä ehjänä alas pääsy on Anne-Marilla etusijalla ja tärkeämpää kuin Everestin valloittaminen ensimmäisenä suomalaisena naisena. Kilpailullakin on siis oltava rajansa.

Muu tiimimme ei kokenut 16.5. mahdollisesti avautuvaa sääikkunaa tarpeeksi varmaksi ja päätimme yhdessä jäädä odottamaan turvallisempaa säätä perusleiriin. Tällä hetkellä Everest näyttää mahtiaan, mutta uskomme hyvän tyynen sään olevan aivan nurkan takana. Olemme olleet reissussa puolitoista kuukautta ja vaikka odottaminen kysyy malttia, yritämme pysyä kärsivällisinä ja jaksaa odottaa vielä muutaman päivän tai viikon lisää.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

Jussi Juutinen

Ikä: 32

Ammatti: yrittäjä, vastaava tuottaja

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri

Tavoite: Kuvata retkikunnan tarina näyttävästi ja henkeäsalpaavasti ja viedä jokainen katsoja matkalle kohti Everestin huippua.