Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Päiväkirja

Anne-Mari vetäytyy takaisin perusleiriin

Kirjoittanut SkyClimbers Team 15. toukokuuta, 2010 —

Useista eri lähteistä saamiemme säätietojen pohjalta huippuyrityksen jatkaminen ei enää tunnu järkevältä. Käyttämämme yhdysvaltalaiset sekä eurooppalaiset ennusteet lupaavat vaarallisen kovia tuulia ja sanovat 16. ja 17. päiväksi kaavaillun sääikkunan sulkeutuneen. Sääennusteita on markkinoilla useita ja harvoin eri ennusteet täysin täsmäävät keskenään. Olemme kuitenkin valinneet retkikuntamme käyttöön eräät maailman parhaimmista säätoimistoista ja nyt olemme tilanteessa, että meidän on luotettava ammattilaisiin. Unohdamme nyt siis muiden tiimien tekemiset ja säätiedotteet, joiden lähteitä emme tiedä. Teemme päätöksemme itsenäisesti ja ilmatieteen ammattilaisten meille suoraan antaman tiedon perusteella. Turvallisuuden on oltava ensimmäinen prioriteetti.

Välitimme meillä olevat tiedot eilen illalla Anne-Marille kolmosleiriin ja samalla neuvoimme laskeutumisen alas olevan nyt viisain ja turvallisin vaihtoehto. Ennustetut tuulet ovat vaarallisen voimakkaat ja huippuyritystä jatkettaessa paleltumisen, jopa kuoleman riski olisi aivan liian suuri. Anne-Mari oli tiedot saatuaan kanssamme täysin samaa mieltä: huippuyrityksen jatkaminen ei olisi turvallista. Turvallisuuden on oltava etusijalla ja kilpailu "tittelistä" ei ole suurien riskien arvoista. Anne-Mari tietää, että mikäli hän jatkaisi huippuyritystä, hän ei ainoastaan vaarantaisi omaa turvallisuuttaan, vaan myös kiipeilysherpa Pasang Wongchun turvallisuuden. Anne-Mari päätti laskeutua kolmosleiristä takaisin perusleiriin vielä lauantain aikana.

Anne-Marin päätös on hieno, mutta sen tekeminen ei ollut helppoa. Everestin kiipeäminen ensimmäisenä suomalaisnaisena on ollut monivuotinen unelma ja retkikunnan toteuttaminen on vaatinut tuhansia työtunteja. Unelmia ei kuitenkaan kannata toteuttaa itsekkäästi hinnalla millä hyvänsä, vaan tiukan paikan tullen niistä on myös osattava luopua, ainakin hetkellisesti. Päätöksellään keskeyttää huippuyritys Anne-Mari laittoi unelmansa olla ensimmäinen suomalaisnainen Everestin huipulla toistaiseksi sivuun. Mutta unelma Everestin huipun kiipeämisestä elää yhä vahvana ja ainakin siihen tarjoutunee mahdollisuus seuraavan viikon aikana.

Kiipeilyssä kääntyminen takaisin vaatii usein jatkamista enemmän tahdonvoimaa ja arvostelukykyä. Päätöksellään Anne-Mari osoitti hänestä löytyvän roppakaupalla molempia.

Bookmark and Share

Kirjoittajasta

SkyClimbers Team